Æredsmedlem Jan Henry Andreasson 

BMs styre vedtok enstemmig høsten 2019 å utnevne Jan Henry Andreasson til nytt æresmedlem i Bergens Motorbåtforening. 


Begrunnelsen er som følger: 

Denne hedersbevisningen tildeles en som har vært medlem i BM over 45 år. Han ble innmeldt sommeren 1974, og han er fortsatt et meget engasjert og aktivt medlem, et sosialt midtpunkt og en gledesspreder i BMs innerste krets. 

Han engasjerer seg både i fortid, nåtid og fremtid, og han har alltid en god historie på lager. Etter en lange karriere på sjøen og i BM har han mye å fortelle. Han er alltid behjelpelig med gode råd, og alltid beredt til å ta i et tak, både for foreningen og enkeltmedlemmer. Han kan, med sin lange erfaring både som bil- og båtmann, alt om vedlikehold av båter og biler. Dette er en kunnskap han gjerne deler med alle som vil høre og lære! 

Han, og familien, har vært aktive medlemmer og med på BMs turer og festligheter i alle år. Han har hatt mange og lange turer både i inn- og utland med kona og resten av familien. I dag er rekkevidden noe mindre, og han er kanskje først og fremst en sentral aktør på BMs samlingssted i Bakkasund og andre nærliggende herligheter. 

Ny båt fra Askøy har han også fått seg ganske nylig. Han har ikke alltid vært med på Persetorsken de siste årene, men det har til gjengjeld blitt mange og store fiske- og krabbemåltid i Bakkasund. Der feiret han også sin 70-års dag, og der arrangeres det regelmessig bryggefest og hyggelig treff rundt bordet på kaien. Menyen er gjerne selvfisket fisk og krabbe, og han har rykte på seg for å kjenne alle de gode fiskestedene. 

Han vet også bedre enn noen hvor krabbeteinene skal senkes i dypet. Det er usikkert om denne kunnskapen deles like åpent som alt annet om BMs historie og båtens vedlikehold, men noen hemmeligheter må man vel også han få ha. Uansett er han en flott representant for BMs verdier og et naturlig samlingspunkt omkring båtlivets gleder. 

Det var litt uklart om vårt nye æresmedlem hadde vært bryggesjef eller hadde hatt andre verv i BM, men at han er bryggesjef, klubbsjef, revisor, havnesjef, sjefskokk og BM-formann i Bakkasund, hersker det ingen tvil. 

Ellers har jeg nå fått bekreftet at han også har vært bryggesjef i BM, han har tatt sin turn i Tur- og Regatta-komiteen og han har i sin tid også vært varamann for havnesjefen. Dersom han ikke er i Bakkasund, eller andre nærliggende havner, finner du han et eller annet sted på BMs eiendom på Strømme. 

I motsetning til styret som har sluttet med fast kontortid og kontordag, har vårt nye æresmedlem fast kontortid og tilstedeværelse både i klubbhuset, på kaien eller på benken utenfor hele dagen og hele uken i sesongen. 

Han er alltid oppmerksom og alltid behjelpelig. Han tar selv initiativ til å gjennomføre reparasjoner og vedlikehold og har uansett alltid mange og gode råd om alt, og til alle. Han inspiserer mer eller mindre blankpolerte båter og propeller ved opp- eller utsett, og han kan henge over en gammel eller ny høytrykksspyler for at utstyret i BM alltid skal være på stell. 

Han diskuterer dagsaktuelle saker, forteller historier fra fortiden og deler båtkunnskap med glimt i øyet. Han har et smittsomt godt humør, en lun humor og et behagelig vesen. 

Han er en trivelig kar å være sammen med. Som alle forstår er han fortsatt etter så mange år brennende opptatt av BM, og han er alltid oppdatert. Jeg mistenker at han også vet hva som foregår i styret før styret selv vet hva de holder på med.. 

Styrets åpningstider var ment for at medlemmene skulle komme med saker av betydning for seg, men det er utvilsomt av mye større betydning at slike som vårt nye æresmedlem har vært tilgjengelig for gode råd om alt som måtte røre seg i BM, enn styrets tilstedeværelse og åpningstid. 

Men han er ikke bare snill og grei, han er også en tøffing som tar en kamp når det trengs og han gir seg ikke før han får viljen sin. Ryktene sier at han er den første som sprengte 40 fots grensen for båt som en gang gjaldt i BM. 

Etter sigende måtte han kjempe hardt for å få komme inn i foreningen med den. Men nå har jeg sjekket litt fakta, og det viser seg at dette ikke bare er rykter. Referatet fra fra generalforsamlingen i 1991 sier mer om detaljene i den saken: Ref. referatet fra 1991 Han fikk altså generalforsamlingen til å pålegge styret å bryte reglene! 

Avslutningsvis; Vårt nye æresmedlem har alltid vært en solid og stødig kar, men nå har han også nylig fått «stål i ben og armer», ordentlig kirurgisk og rustfritt stål (og plast). Han har hatt sitt eget kne inne til full overhaling, og han kastet krykkene for bare en uke siden, kanskje noe i tidligste laget. Og hvem andre enn vårt nye æresmedlem hang oppetter veggen over vår nye høytrykksspyler mandag denne uken. 

Blid som en sol, som alltid, men med et hovent og stivt kne, og uten krykker …. Og som kjent, med mot i brystet, vett i pannen, stål i ben og armer, slike gutter vil gamle Norge ha. Og slike æresmedlemmer ønsker BM å ha, og slik innsats over mange tiår ønsker styret i BM å belønne. 

 Jeg ber derfor om at Jan Henry Andreasson kommer frem for å få overrakt en brosje/nål i gull, og med BMs logo, samt et innrammet og signert diplom som tegn på at han fra nå av er nytt æresmedlem i BM. 


Teksten er sakset fra talen til formann Kjell Matre som ble holdt under tildelingen på BMs tradisjonelle Persetorsken lørdag 9/11.


Jan Henry Andreasson

Powered by SmugMug Owner Log In